Hernia

  • uitstulpende tussenwervel schijf.
  • vaak uitgedrukt als bulging disc of HNP.
  • alleen bij hoge uitzondering opereren.
Wilt u een afspraak maken?

De klacht

Hernia betekent breuk of scheur. Bij nek- en rugklachten betreft het een scheurtje in de tussenwervelschijf. De officiele benaming is hernia nucleus pulposis of kortweg HNP.

Symptomen

Pijn, tinteling, veranderd gevoel en krachtsvermindering in arm of been kunnen het gevolg zijn.
Afhankelijk van de ernst van de symptomen en onderzoekresultaten zal de behandeling bepaald worden. In de meeste gevallen is operatie niet nodig. Echter in een klein aantal specifieke gevallen (b.v .geen controle over stoelgang of sterk krachtsverlies) is een operatie absoluut noodzakelijk.

Oorzaak

De tussenwevelschijf of discus is een ring van kraakbeenvezels met in het centrum een geleiachtige massa. Deze kraakbeenschijven verbinden de wervels met elkaar en dienen tevens als schokdemper. De enorme krachten die met name op de lagerug en nek komen kunnen leiden tot scheurtjes in de ringen van de tussenwervelschijven. Uiteindelijk kan in een aantal gevallen de geleiachtige massa van de kern (nucleus) tussen de scheurtjes naar buiten gaan en een uitpuiling vormen die mogelijk een nek of lagerugzenuw gaat irriteren of afklemmen.