Kaakklachten

  • klachten gerelateerd aan kaakgewricht en kauwspieren.
  • houding, stress en verkeerde mondgewoonten belangrijke oorzaken.
  • ook wel tempero-mandibulaire disfunctie genoemd.
Wilt u een afspraak maken?

De klacht

Kaakklachten komen vaker voor dan we denken. Het presenteert zich meestal als een zeurende pijn rond kaak of kaken en aangezicht. Regelmatig gaan de klachten gepaard met nek en/of hoofdpijn.

Oorzaak

Het is logisch dat kaakklemmen, tandenknarsen of veelvuldig eten van hard voedsel leidt tot overbelasting van het kaakcomplex. Bij het meerendeel van de mensen met klachten ontstaan de problemen door een combinatie van factoren. Denk hierbij vooral aan een verkeerde houding die geleidelijk de spanning in nek en kaken negatief gaat beinvloeden in combinatie met bijvoorbeeld stress ( geeft vaak aanleiding tot continu licht klemmen van de kaken ).

Voorkomen

Andere factoren om op te letten zijn bijvoorbeeld het veelvuldig gebruik van kauwgom, het bijten op een pen/potlood/nagels, de status van het gebit en de slaap houding.
Veel kaakklachten zijn vaak goed te verminderen. De behandeling zal zich moeten richten op het verbeteren van de balans en spanning in het gehele nek- schouder- en kaakcomplex en het waar nodig op het afleren van verkeerde gewoonten en stressmanagement.